Wednesday 28 July 2010

S.O.S ! Cine mai poate salva invatamantul romanesc?

Cu cateva ore in urma am postat un nou mesaj lansat in cadrul actiunii 1 GOAL for Education. Este uimitoare eficienta organizatorilor, tenacitatea cu care se implica in fiecare eveniment pentru a aminti lumii ca nimic nu este mai important in acest moment decat educatia. Social Media si-a dovedit puterea; un marketing discret, dar energic si cu target precis a facut ca mesajele sa faca inconjurul lumii si sa stranga peste 14 mil. de semnaturi. Voluntarii nu au avut altceva de facut decat sa sustina idea si s-o transmita mai departe. Nu s-au cerut bani, nu s-au transmis invitatii la seminarii; s-a
repetat de milioane de ori ca liderii planetei au obligatia si puterea sa dea copiilor sansa la o viata mai buna. Regina Rania, Shakira, Bono si cateva vedete din fotbal au fost magnetii care au atras atentia si au dat credibilitate actiunii. In rest, bunavointa, entuziasmul si convingerea fiecarui voluntar Twitter si Facebook ca implicarea sa este importanta si “vazuta”. Si intalnirea la nivel inalt a avut loc, singura tema de discutie fiind educatia.

Si invatamantul romanesc are nevoie de ajutor. “Bolnavul” se afla la Reaminare si incercarile de resuscitare pe care cateva grupuri de entuziasti le fac sunt doar ca niste mangaieri pe fruntea unui pacient aflat in coma. In multe zone din tara si in anumite comunitati situatia copiilor nu difera mult de a celor din India sau tari africane.

In comunitatea mea Facebook citesc cu placere toate anunturile postate de grupuri profesionale, de opinie sau de initiativa: ‘Dreptul de a citi’, ‘Fiecare copil in scoala’, ‘Fundatia Principesa Margareta’, ‘Gala Premiilor in Educatie’, ‘Lecturi urbane’, ‘Tineret in actiune’ etc.

Ceea ce n-am simtit pana acum este vigoarea actiunii. Am descoperit oameni inteligenti, ganduri sincere, am aplaudat generozitatea unor oameni de afaceri, dar rezultatele nu sunt nici pe departe spectaculoase. In educatie avem nevoie de interventie energica, de coerenta si asta nu poate fi realizat de cateva ONG-uri, fundatii sau grupuri de tineri entuziasti. Dar nu am vazut pe nimeni sa se revolte si sa comenteze rezultatele de la Bacalaureat 2010 sau de la Examenul pentru definitivat 2010. Prea multi profesori si elevi de nota 5. Ce sansa avem ca acestia sa creeze o Romanie de nota 5?

Ce parere ai? Se va gasi un intelectual, un grup de oameni de cultura in stare sa urneasca un proiect national pentru reabilitarea sistemului educational? Se va trezi vreun parlamentar din motaiala sa-si aminteasca ca fiecarui copil din Romania ii este asigurat dreptul la invatatura, iar dreptul la cultura ii este garantat conf. Art. 32 si 33 din Constitutia Romaniei? Asigurat. Garantat. Aproape ca-ti vine sa crezi.

Care este pedeapsa pentru incalcarea drepturilor constitutionale?

No comments:

Post a Comment